(γράφει η Σοφία Αγαπητού)
Στην Ελληνική Μυθολογία, ο Ουρανός είναι ο κυρίαρχος της πρώτης γενιάς της γης και η προσωποποίηση της αρχής της Κοσμογονίας, της προελεύσεως του σύμπαντος. «Ουρανός πρώτος του παντός εδυνάστευσε κόσμου» (Απολλόδωρος). Ήταν ο μεγάλος πατέρας των θεών και των θνητών στην Ελληνική Μυθολογία, η γέννηση του οποίου ταυτίστηκε με την ανάδειξη του ανθρώπινου πνεύματος και μέσω αυτής την ανάπτυξη των επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών.
Σύμφωνα με τη Θεογονία του Ησιόδου η Γαία, η οποία συμβολίζει την υλική πλευρά του κόσμου και το Χάος που συμβολίζει το χώρο του σύμπαντος, με τη διαμεσολάβηση του Έρωτα, γέννησαν τον Ουρανό. «Η Γη γέννησε πρώτα ίσον μ’ αυτή τον Ουρανό που’ ναι γεμάτος άστρα να την καλύπτει από παντού τριγύρω και να’ ναι έδρα των μακαρίων θεών παντοτινά ασφαλής» ( Θεογονία 122- 128).
Ο ουράνιος πατέρας Ουρανός και η γήινη μητέρα Γαία έκαναν πολλούς απογόνους: Τους 12 Τιτάνες, του 3 Κύκλωπες με το ένα μάτι στη μέση του μετώπου και τους 3 Εκατόγχειρες γίγαντες με τα 100 χέρια και τα πενήντα κεφάλια. Ο Ουρανός, επειδή μισούσε τα παιδιά του, τα έριχνε στα Τάρταρα και ο Κρόνος, ο νεότερος από τους Τιτάνες, με τη βοήθεια της μητέρας του, προκειμένου να τα σώσει και να εκθρονίσει τον Ουρανό, τον ευνούχισε και από τις σταγόνες αίματος που έπεσαν στη Γη, χωρίς γονιμοποίηση, έκανε τις 3 Ερινύες, τους 7 Γίγαντες, τις Μελιάδες και τις Νύμφες, ενώ από το σπέρμα που έπεσε στη θάλασσα γεννήθηκε η Αφροδίτη.
Στην Αστρονομία ο Ουρανός είναι ο έβδομος σε απόσταση από τον Ήλιο και ο τρίτος μεγαλύτερος πλανήτης του Ηλιακού συστήματος. Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1781, από τον Βρετανό William Herschel, έναν επαγγελματία μουσικό και ερασιτέχνη Αστρονόμο, ο οποίος με αυτοσχέδιο τηλεσκόπιο κατασκευασμένο από τον ίδιο, «ξαφνικά» έφερε την «επανάσταση» στην αστρονομία. Ο Ουρανός είναι ένας από τους τέσσερις γίγαντες αερίων μαζί με τον Δία, τον Κρόνο και τον Ποσειδώνα. Η δομή του μοιάζει περισσότερο με εκείνη του Ποσειδώνα και αποτελείται από νερό, αμμωνία και μεθάνιο. Έχει 18 φυσικούς Δορυφόρους, που έχουν ονομαστεί από ήρωες των θεατρικών έργων του William Shakespeare και δακτυλίους που αποτελούνται από πάγο και σκόνη. Λόγω της μεγάλης απόστασης του από τη Γη, δεν είναι καθόλου ορατός με γυμνό μάτι. Αυτό όμως που κάνει τον Ουρανό να ξεχωρίζει από τους άλλους Πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος είναι ότι ο άξονας περιστροφής γύρω από τον εαυτό του, είναι σχεδόν οριζόντιος και σχεδόν παράλληλος με το επίπεδο τροχιάς του γύρω από τον Ήλιο και πως η περιστροφή αυτή γίνεται οπισθοδρομικά προς την αντίθετη κατεύθυνση με εκείνη της γης. Η ημέρα για τον Ουρανό ανατέλλει από τη Δύση ενώ κάθε πόλος του Ουρανού έχει πολύ μεγάλη περίοδο, 42 γήινα έτη, νύχτας και ημέρας αντιστοίχως.
Το όνομα του Πλανήτη Ουρανού προέρχεται από την αρχαία Ελληνική Θεότητα του Ουρανού, ο οποίος βρίσκεται πέραν-μακρύτερα του Πλανήτη Κρόνου, που στην Ελληνική Μυθολογία ήταν και ο πατέρας του.
Στην Αστρολογία ο Ουρανός είναι ο πλανήτης που φέρνει το αδόκητο στη ζωή των ανθρώπων, κάτι που παρουσιάζεται ξαφνικά, αλλά μπορεί να υπέβοσκε για χρόνια. Χαρακτηριστικό το εγκεφαλικό επεισόδιο με το οποίο συνδέεται ο Ουρανός, το οποίο εμφανίζεται ξαφνικά, αλλά μπορεί για χρόνια κάτι να το έτρεφε ( π.χ. άγχος, κάπνισμα, χοληστερίνη κ.ά.) προκειμένου να εκδηλωθεί. Θεωρείται ο επαναστάτης, ο αντισυμβατικός και ο πρωτοπόρος, εκείνος που αλλάζει και αναμορφώνει το κοινωνικό κατεστημένο. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Ουρανός ανακαλύφθηκε το 1781 τη χρονιά που η Βιομηχανική Επανάσταση ήταν στο κρεσέντο των οικονομικών, τεχνολογικών και πνευματικών αλλαγών, που άλλαξαν για πάντα τη δομή της κοινωνίας. Ο Ουρανός ιεραρχικά, είναι ο πλανήτης που ακολουθεί τον Κρόνο, ενώ για τους Αρχαίους δεν υπήρχε καθόλου. Ο Κρόνος εκφράζει τη δικαιοσύνη και ο συνεχιστής του Ουρανός μετά την απόδοση της δικαιοσύνης, με την επιβράβευση ή την τιμωρία, ταρακουνάει το κατεστημένο, το χρόνια στατικό και επιφέρει ξαφνικές και απροσδόκητες αλλαγές, που διαφορετικά ενδεχομένως δεν θα γινόντουσαν. Το ξαφνικό και απρόσμενο του Ουρανού μας τρομάζει, αλλά συν τω χρόνω, όταν καταλαγιάσει το σαρωτικό του ξέσπασμα, τότε ίσως το ξαφνικό να αποβεί θετικά μοιραίο. Σε μία επανάσταση θρηνούμε πολλά θύματα, αλλά η επανάσταση επιφέρει ελευθερία στη σκλαβιά, ισότητα στην ανισότητα και εποικοδομητικές αλλαγές για την κοινωνία, εάν μιλάμε για μία τεχνολογική επανάσταση.
Ο Ουρανός είναι κυβερνήτης του Υδροχόου, συνδέεται με τον 11ο οίκο και εκφράζει επίσης καθετί καινούργιο. Συνδέεται με τους νέους στόχους, τις νέες ιδέες, τις καινούργιες φιλίες, τις γνωριμίες και φυσικά τις ελπίδες και τις προσδοκίες μέσα από τις οποίες αντλούμε δύναμη για να αναμορφώσουμε, να αλλάξουμε και να ανανεώσουμε τη ζωή μας.
Η περιφορά του από ζώδιο σε ζώδιο διαρκεί περίπου 7 χρόνια. Στις 6 Μαρτίου του 2019 ο Ουρανός θα περάσει στο ζώδιο του Ταύρου όπου θα παραμείνει έως τις 25 Απριλίου του 2026. Ο Ουρανός σε ζώδιο γήινο και σταθερό θα επιδιώξει να επιφέρει αλλαγές που άπτονται της οικονομικής και της συναισθηματικής ασφάλειας.
Οι ανατροπές του αντισυμβατικού Ουρανού μας γεμίζουν ουράνια ελπίδα και γίνονται προς όφελός μας, προκειμένου να ταρακουνήσουν το προσωπικό μας κατεστημένο και να πετύχουμε τους στόχους μας ή να αλλάξουμε τη ζωή μας. «Dum spiro spero» Όσο αναπνέω ελπίζω (Θεόκριτος και Κικέρωνας).
Εύχομαι το 2019, ξαφνικά και απροσδόκητα, να σας εκπλήξει ευχάριστα, να σας ταρακουνήσει θετικά και να σας ωθήσει να εκπληρώσετε όλους τους στόχους σας με υγεία και ευτυχία.
Σοφία Αγαπητού