(γράφει η Σοφία Αγαπητού)

Η σελήνη αστρολογικά συμβολίζει τον ψυχισμό μας. Ανάλογα με τη θέση της κατά την ώρα της γέννησής μας η σελήνη καθορίζει τις διαφόρων ειδών ψυχικές ανάγκες για αγάπη, αναγνώριση, ασφάλεια, καταξίωση, αυτοπροβολή, ίαση από τραυματικά βιώματα, κ.ο.κ.

Η σελήνη σχετίζεται με το παρελθόν, τις μνήμες και τις αναμνήσεις μας που βρίσκονται είτε στη σφαίρα του συνειδητού είτε έχουν καταχωνιαστεί στη λήθη του μυαλού και βρίσκονται στη σφαίρα του υποσυνείδητου, σε κάθε περίπτωση, όμως, μπορούν να «αναδυθούν» στον χώρο του συνειδητού, κυρίως μέσ’ από συμπεριφορές προς τον κόσμο με τον οποίο ερχόμαστε σε επαφή.

Ως δείκτης, η σελήνη είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη μητέρα και ό, τι απορρέει από τη φύση της,  τη μητρότητα, τη γονιμότητα, τη γονιμοποίηση, το θηλασμό, τη σύλληψη και όλα όσα μια μητέρα κατ’ επέκταση συμβολίζει: το σπίτι, την ασφάλεια, τη δεκτικότητα, τη διαίσθηση, την ευαισθησία και το γένος -τις ρίζες μας. Η σελήνη συνδέεται και με την πατρίδα και η πατρίδα είναι αλληλένδετα συνδεδεμένη με τη μητέρα ( η μητέρα – πατρίδα).

Η σελήνη χρωματίζει την ιδιοσυγκρασία του ατόμου, τον τρόπο και την ένταση με τον οποίο εκδηλώνει τα συναισθήματα και την ευαισθησία του. Για  το λόγο αυτό η θέση της στο ζωδιακό, σε ένα ατομικό ωροσκόπιο, είναι πολύ σημαντική γιατί μας αποκαλύπτει κρυμμένα μυστικά για τα «άδυτα» της ψυχής του ατόμου και μας βοηθάει να κατανοήσουμε την ιδιοσυγκρασία του.

Σύμφωνα με την οντολογική θεωρία, όλος ο κόσμος δομείται θεμελιακά από τέσσερα στοιχεία: τη φωτιά, τη γη, τον αέρα και το νερό. Στην Αστρολογία τα δώδεκα ζώδια κατηγοριοποιούνται  βάσει των τεσσάρων αυτών στοιχείων,  σε ζώδια πύρινα, γήινα, αέρινα και υδάτινα. Τα  ζώδια που  ανήκουν στην κάθε υποκατηγορία είναι διατεταγμένα μεταξύ τους σε σχήμα γεωμετρικού τριγώνου, έχουν κάποια κοινά δομικά στοιχεία, τα οποία συνθέτουν και επηρεάζουν τελικά την προσωπικότητα ενός ατόμου- όπως αυτή αποκρυπτογραφείται- καθορίζοντας τελικά κάποια από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της.

Εάν η σελήνη βρίσκεται σε ζώδιο της Φωτιάς (Κριοί, Λέοντες και Τοξότες), τότε το συγκεκριμένο άτομο  φλέγεται από ενθουσιασμό, πάθος, ενέργεια και έμπνευση,  ποιότητες που φυσικά είναι θετικές για το ίδιο το άτομο, αλλά ενίοτε έρχονται σε σύγκρουση με τη δεκτική και ευαίσθητη φύση της σελήνης. Τα άτομα αυτά δεν μπορούν, ίσως,  να κρύψουν τα συναισθήματα τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν ν΄ αυτοπροστατευτούν. Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι με σελήνη σε πύρινο ζώδιο, συνήθως διέπονται από ιδιαίτερη αισιοδοξία, η οποία τους δίνει τη δύναμη να προχωρούν μπροστά, κόντρα σε κάθε εμπόδιο.

Εάν η σελήνη βρίσκεται σε ζώδιο της Γης (Ταύρο, Παρθένο και Αιγόκερω), τότε η ιδιοσυγκρασία του ατόμου διέπεται από πρακτικότητα, σταθερότητα και ρεαλισμό, αξίες (ποιότητες)  που επηρεάζουν κυρίαρχα την προσωπικότητά του. Τα άτομα με σελήνη σε γήινα ζώδια, πολύ συχνά, φροντίζουν να «προσέχουν για να έχουν». Θετικό αυτής της τακτικής είναι η φρόνηση που θα μπορούσε ν’ αποδοθεί. Δύσκολο σημείο θα ήταν ίσως η ενδόμυχη ανασφάλεια.

Εάν η σελήνη βρίσκεται σε ζώδιο του Αέρα (Διδύμους, Ζυγό και Υδροχόο), τότε το άτομο, μέσα από τον ορθολογισμό και την επικοινωνία εκφράζει με διαφορετικό τρόπο τον εσωτερικό του κόσμο, κυρίως εκλογικεύοντας το συναίσθημα. Ο ζωδιακός χώρος του αέρα συνήθως δεν αφήνει χώρο στη σελήνη να εκφράσει – εξωτερικά τουλάχιστον- ιδιαίτερες ευαισθησίες ή τουλάχιστον δίνει τον τρόπο να γίνονται αυτές οι ευαισθησίες μοχλός θεωρητικής και πρακτικής εξέλιξης του ατόμου.

Τα ζώδια του Νερού (οι Καρκίνοι, οι Σκορπιοί και οι Ιχθύες) είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητα και συναισθηματικά με διάφανη ψυχή που αποτυπώνει επακριβώς το συναίσθημά τους. Δεν είναι διόλου τυχαίο πως η  σελήνη έχει να κάνει και με το νερό και τη θάλασσα, ενώ στον Καρκίνο βρίσκεται «στο σπίτι της». Εάν λοιπόν η σελήνη βρίσκεται σε ζώδιο του Νερού, τότε λειτουργεί μάλλον αβίαστα εξωτερικεύοντας όλα τα συναισθήματα από  τα οποία κατακλύζεται. Θετικά σημεία της σελήνης στα ζώδια του νερού μάλλον είναι η διαίσθηση, η ενσυναίσθηση, η κατανόηση, η δοτικότητα και ο ρομαντισμός. Δύσκολα θέματα μιας τέτοιας σελήνης θα μπορούσαν να είναι η υπέρμετρη συναισθηματική ευαισθησία, η ανασφάλεια, αλλά και πάσης φύσεως φόβοι,  θέματα τα οποία θα μπορούσαν ν’ ανακόψουν την πρόοδο ενός ατόμου, αν αυτό το άτομο αφήσει τα συναισθήματα να γίνουν αυτοκαταστροφικά.

Σοφία Αγαπητού

 

Προηγούμενο άρθροΟι έρωτες του Δεκεμβρίου 2018 (και ξανά προς τη δόξα τραβά)
Επόμενο άρθροΔίας στον Τοξότη: τα δώρα του στα ζώδια
Marie -Denise Διαμαντή
Καλώς όρισες στο προσωπικό μου Blog Άστρα-Πές Ντενίζ_oroskopos.gr! Είμαι η Μαρία Ντενίζ Διαμαντή και στόχος αυτού του καινούργιου εγχειρήματος είναι να έλθουμε πιο κοντά και να επιτύχουμε ένα καλύτερο επίπεδο επικοινωνίας, ώστε να σε κατατοπίζω με σταθερή συχνότητα και με εγκυρότητα σχετικά με τα αστρολογικά δρώμενα και την αστρολογική θεωρία. Παράλληλα, θα πραγματευτώ θέματα σχετικά με μια ευρεία γκάμα ενδιαφερόντων που έχουν να κάνουν με τις σχέσεις, την ψυχολογία και την ισορροπία. Η αστρολογία για εμένα προσωπικά έχει νόημα μόνο α) με τη συνδρομή της ψυχρής λογικής και στη συνέχεια β) με τους απαραίτητους συνδυασμούς με την ψυχολογική διάσταση και την πραγματική εμπειρία καθενός ατόμου. Η διαίσθηση δεν έχει θέση στην δική μου εργασία, καθώς τα μόνα χαρίσματα που διαθέτω ως κληρονομιά είναι το μουσικό ταλέντο, η εργατικότητα και η ευχέρεια στα θέματα που άπτονται του λόγου και της λογικής. Έχω σπουδάσει Επιχειρηματική Διοίκηση -Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων (BSc in Management & Organizational Behavior, The American College of Greece, Distinction), αλλά και Ψυχολογία (BSc Hons in Psychology, Wales University). Σε εύλογο χρόνο αναμένεται πως θα έχω ολοκληρώσει και τις σπουδές μου στη Νομική Σχολή Αθηνών, για να κλείσω ίσως με το τρίτο αυτό πτυχίο τον κύκλο σπουδών που επιθυμούσα. Με την Αστρολογία καταπιάστηκα αφενός μέσα από την επαφή μου με την Bristol School of Astrology (Foundation Course, Bristol School of Astrology, Distinction), αλλά και μέσω της συναναστροφής μου με τον αείμνηστο Δάσκαλο και Φιλόσοφο, Δρ. Χρήστο Παϊζη. Έχω εξειδικευτεί στην κλασική αστρολογία και στο Γερμανικό σύστημα – σύστημα Ebertin, ενώ ερευνώ σταθερά τη θεώρηση του αρχαίου ελληνικού συστήματος. Αντιπαθώ την ανούσια- αναπόδεικτη θεωρία και την αμετροέπεια. Λατρεύω οτιδήποτε στηρίζεται σε ένα θεωρητικό σύστημα με δομή, πολύ περισσότερο αν μπορεί να αποδειχτεί ορθό μέσα από πρακτικά πειράματα. Συνεπώς δεν ασχολούμαι με οτιδήποτε ΔΕΝ μπορεί να αποδειχθεί, όπως λ.χ. προηγούμενες ζωές κι άλλες συναφείς θεωρίες. Στο παρελθόν έχω εργαστεί ως υπάλληλος σε μεγάλες επιχειρήσεις στους τομείς Μanagement / Marketing / Επικοινωνίας. Σήμερα ιδιωτεύω ως Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας & Στρατηγικής Διαχείρισης, αλλά και ως Σύμβουλος – Ερευνήτρια Αστρολόγος. Συνεργάστηκα με το Love Radio (Ελλάδας), με την εφημερίδα Weekend-Xpress, το περιοδικό Must της Κύπρου, αλλά είχα σταθερή παρουσία και στα marathonlive.gr, dramaweb.gr, mylady.gr, mychannel.gr. Σήμερα συνεργάζομαι σταθερά με το oroskopos.gr, το womannow.gr, το enikos.gr με σταθερή παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα ( πχ. Facebook). Συνεργάστηκα επίσης με το περιοδικό HELLO στο πρώτο τεύχος της χρονιάς του 2012 για τις ετήσιες προβλέψεις του έτους. Κατά το 2015 εμφανίστηκα αρκετές φορές ως guest στην πρωινή εκπομπή του Epsilon TV «Με το Καλημέρα» στην παρέα της Χριστίνας Λαμπίρη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here