(γράφει η Σοφία Αγαπητού)
Ο Πλούτωνας είναι ο μόνος πλανήτης του ηλιακού συστήματος που ανακαλύφτηκε τον 20ο αιώνα και η ύπαρξή του έγινε ευρέως γνωστή και πρωτοσέλιδο ανά τον κόσμο, στις 18 Φεβρουαρίου του 1930. Ο Πλούτωνας έχει διχάσει τους αστρονόμους για το αν θα έπρεπε να συγκαταλέγεται ή όχι μεταξύ των πλανητών λόγω του μικρού του μεγέθους ή να θεωρείται ως ένας πλανήτης νάνος, μαζί με την Έριδα και τον αστεροειδή Δήμητρα. Η διάμετρος του Πλούτωνα ισούται με το 0,18 της γήινης μάζας και η περιφορά του από ζώδιο σε ζώδιο έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια από όλους τους πλανήτες της αστρολογίας.
Ο Πλούτωνας, τον Ιανουάριο του 2008, εισήλθε στο ζώδιο του Αιγόκερω, όπου και θα παραμείνει έως το Νοέμβριο του 2024, εν συνεχεία θα μεταβεί στο ζώδιο του Υδροχόου έως τον Ιανουάριο του 2044. Πρόκειται για έναν εξαιρετικά αργό πλανήτη, αλλά, σημειολογικά, με εξαιρετική δύναμη επιρροής στους ανθρώπους σαν κοινωνικές ομάδες.
Λόγω της αργής πορείας του, η επιρροή του αφορά σε μία ολόκληρη γενιά επεμβαίνοντας έτσι στο ομαδικό ασυνείδητο και δημιουργώντας ασυνείδητες αντιλήψεις, αντιδράσεις και συναισθήματα. Μία ολόκληρη γενιά μοιράζεται κάποιες κοινές αναμνήσεις, κοινές καταγραφές, που προήλθαν από κοινά βιώματα, οι οποίες δένουν τα μέλη της ομάδας μεταξύ τους, ενώ με τις επόμενες γενιές δημιουργείται το λεγόμενο χάσμα γενεών. Όπως λ.χ. ο Α’ ή ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Βιομηχανική Επανάσταση, ένας λοιμός κ.α., εμπειρίες που στιγμάτισαν σαν πυρωμένο σίδερο τη γενιά που τις βίωσε.
Θα μπορούσαμε λοιπόν να ισχυριστούμε πως ο Πλούτωνας είναι ένας μικρός, αλλά πανίσχυρος και χειριστικός πλανήτης, ο οποίος υποβάλλει και επιβάλλει τις αξιώσεις του στον ψυχικό κόσμο μίας ομάδας ανθρώπων με έμμεσο τρόπο δρώντας παρασκηνιακά. Δεν επέλεξε μία γενιά ανθρώπων να ζήσει έναν πόλεμο, αλλά οι υπολανθάνουσες συνέπειες του βαραίνουν όλους όσους τον βίωσαν επιδρώντας χωρίς να γίνονται άμεσα αντιληπτές μεν, ασκώντας δε πολύ μεγάλη επιρροή στον ψυχισμό τους.
Η ονομασία που δόθηκε στον πρόσφατα ανακαλυφθέντα πλανήτη είναι Πλούτων από τον θεό Άδη του Κάτω Κόσμου στην Ελληνική Μυθολογία. Συσχετίζεται λοιπόν ο Πλούτωνας με το σκοτάδι, το άγνωστο και το παγωμένο (πρόκειται για έναν παγωμένο πλανήτη με βράχια και ομίχλη). Διόλου τυχαίο, εξάλλου, το γεγονός ότι η μητέρα του Πλούτωνα στη Μυθολογία είναι η Νύχτα (Νυξ) και ο δορυφόρος του είναι ο Χάροντας. Ο Άδης θεωρήθηκε «πλουτοδότης», εκείνος που χαρίζει πλούτο και ο Πλούτων είναι συγγενής λέξη με τον πλούτο.
Οι άνθρωποι λοιπόν συνέδεσαν τον Πλούτωνα με τον πλούτο που κρυβόταν στη γη, τα πολύτιμα ορυκτά και τα μέταλλα καθώς και με την αναπαραγωγή και την ανάπλαση, ενώ στην αστρολογία σχετίζεται και με τον αποκτημένο πλούτο που δεν προέρχεται από την προσωπική εργασία, λ.χ. μία κληρονομιά.
Ο Πλούτωνας συμβολίζει τις αντιφατικές ακραίες έννοιες του τέλους και της αρχής, του θανάτου και της αναγέννησης. Είναι ο πλανήτης της αλλοίωσης και της ριζικής μεταμόρφωσης. Ο Πλούτωνας, μεταξύ άλλων, χαρακτηρίστηκε ως Αδάμας, δηλαδή ακατάβλητος και αδάμαστος και ως Κρατερός, δηλαδή πανίσχυρος, γιατί εν μέρει «εξουσιάζει», υπό την έννοια του «επηρεάζει», τις ζωές των ανθρώπων, όπως ακριβώς ο Άδης κυβερνάει τους νεκρούς του Κάτω Κόσμου.
Ο Πλούτωνας έχει το σπίτι του στο ζώδιο του Σκορπιού. Ένας Πλουτώνιος άνθρωπος βιώνει δύσκολες καταστάσεις, αλλά δεν καταβάλλεται από τις όποιες δυσκολίες. Είναι ευφυής, φιλόδοξος και αφήνει ανεξίτηλο το σημάδι του μαγνητίζοντας τους ανθρώπους γύρω του. Σε μία άσχημη όψη, όμως, ο πλανήτης Πλούτωνας μπορεί να «ωθήσει» το άτομο σε κατάθλιψη και αυτοκαταστροφή μέσα από φοβίες, ανασφάλειες και εμμονές και να το «καταστήσει» επιρρεπές σε παντός είδους μανίες.
Ο Πλούτωνας, κρατερός και αδάμαστος, κατά το Δεκέμβριο του 2018, βρίσκεται στην 19η και 20η μοίρα του Αιγόκερω «επηρεάζοντας» θετικά τους Ταύρους, τους Παρθένους, τους Σκορπιούς και τους Ιχθύς που γεννήθηκαν στο τέλος του β’ και στην αρχή του γ’ δεκαημέρου. Παράλληλα, φαίνεται πως υπόσχεται «αργόσυρτες», αλλά ριζικές αλλαγές, σε κάποιες περιπτώσεις δύσκολες, στους Κριούς, Καρκίνους, Ζυγούς κι Αιγόκερους που γεννήθηκαν στο τέλος του β’ και στην αρχή του γ’ δεκαημέρου.
Σοφία Αγαπητού