Ο κλήρος της τύχης αποτελεί ένα πολύ προσωπικό σημείο του ωροσκοπίου, αφού για τον υπολογισμό του χρειαζόμαστε με ακρίβεια:
- Το σημείο του Ωροσκόπου στο ζωδιακό
- Το σημείο του Ηλίου στο ζωδιακό
- Το σημείο της Σελήνης στο ζωδιακό
Ως γνωστόν, για τον υπολογισμό του Ωροσκόπου είναι απαραίτητη η ακριβής ώρα γεννήσεως. Κατ΄επέκτασιν, εφόσον δεν έχουμε ακριβή ώρα γεννήσεως, αποκλείεται να υπολογίσουμε τον κλήρο της τύχης.
Μάλιστα, για τον υπολογισμό του κλήρου της τύχης (σε απόλυτο ζωδιακό μήκος) υπάρχει διαφοροποίηση ανάλογα με το κατά πόσον η ώρα γέννησης είναι ημερήσια ή νυχτερινή.
Ειδικότερα:
Αν η γέννηση είναι ημερήσια, τότε ο κλήρος της τύχης υπολογίζεται ως εξής: Ωροσκόπος + Σελήνη – Ήλιος
Αν η γέννηση είναι νυχτερινή, τότε ο κλήρος της τύχης υπολογίζεται ακολούθως: Ωροσκόπος + Ήλιος – Σελήνη
Ο κλήρος της τύχης έχαιρε εκτιμήσεως ως προσωπικό σημείο μέσα στον προσωπικό αστρολογικό χάρτη, όχι μόνον από τους Αρχαίους Έλληνες μελετητές, αλλά και από τους Άραβες και από τους πιο μοντέρνους αστρολόγους γενικότερα.
Η ερμηνευτική αξιολόγηση του κλήρου της τύχης είναι κάτι πολύπλοκο, καθώς πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά το ζώδιο στο οποίο βρίσκεται, ο οίκος όπου εμπίπτει, αλλά και η τυχόν γειτνίαση του σημείου με πλανήτες, άλλα σημεία και μεσοδιαστήματα εντός του ωροσκοπίου.
Για παράδειγμα, ένας κλήρος της τύχης σε ζώδιο της Αφροδίτης (πχ. στον Ταύρο) και σε οίκο Αφροδίτης (πχ. στο 2ο οίκο) θα είναι πολλά υποσχόμενος στα οικονομικά ζητήματα, πολλώ δε μάλλον αν γειτνιάζει με το Δία εντός του ωροσκοπίου. Αντίθετα, αν έχουμε κλήρο της τύχης σε ζώδιο του Κρόνου (πχ. στον Αιγόκερω) και σε οίκο στενάχωρο (πχ. στον 12ο οίκο) ή αν ο κλήρος της τύχης δέχεται μια προκλητική όψη από τον Κρόνο, τότε μάλλον «δυσκολεύεται να δώσει» ή «αργεί να δώσει» ή «δίνει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις» τα «δώρα» που υπόσχεται.